IDDSI food-vormen van Puree Food Molds

Wat is IDDSI?

Het International Dysphagia Diet Standardization Initiative (IDDSI) is een wereldwijd raamwerk dat is ontwikkeld om de consistentie van eten en drinken te standaardiseren voor mensen met slikproblemen (dysfagie). Het doel is om veiligere en beter afgestemde maaltijden te bieden, zodat het risico op verslikken en verstikking wordt verminderd. Door duidelijke richtlijnen en uniforme terminologie te hanteren, helpt IDDSI zorgverleners en koks bij het bereiden van geschikte voeding. Dit systeem wordt internationaal toegepast in ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorginstellingen.

Het IDDSI -raamwerk bestaat uit acht niveaus (0-7), te herkennen aan een kleur, een cijfer en een beschrijving. Elk niveau wordt ondersteund met eenvoudige testtechnieken om het niveau van een vloeistof of vaste voeding te kunnen bepalen.

De niveaus zijn:

0 – dun vloeibaar, bijvoorbeeld koffie

1 – (licht) vloeibaar, bijvoorbeeld drinkvoeding

2 – matig vloeibaar, bijvoorbeeld verdunde appelmoes

3 – dik vloeibaar, bijvoorbeeld yoghurt

4 – zeer dik vloeibaar/glad gemalen, bijvoorbeeld puree geschikt voor zuigelingen

5 – fijngemalen en smeuïg, bijvoorbeeld een gemalen warme maaltijd, met vork of lepel te eten, weinig kauwen nodig.

6 – zacht en klein gesneden, bijvoorbeeld prakbaar warm eten, brood zonder korst

7 – normaal, normale alledaagse voeding